بهترین دلیل بر اهمیت این فریضه بزرگ اسلامی قبل از هر چیز آیات سوره جمعه است که به همه مسلمانان و اهل ایمان دستور میدهد به محض شنیدن اذان جمعه به سوی آن بشتابند و هرگونه کسب وکار وبرنامه مزاحم را ترک گویند
تا آنجا که اگر در سالی که مردم گرفتار کمبود مواد غذایی هستند کاروانی بیابد و نیازهای آنها را با خود داشته باشد به سراغ آن نروند و برنامه نماز جمعه را ادامه دهند.
در احادیث اسلامی نیز تأکیدهای فراوانی در این زمینه وارد شده است از جمله: در خطبه ای که موافق و مخالف ان را از پیامبر گرامی اسلام ـ صلّی الله علیه و آله ـ نقل کرده اند آمده:
انّ الله تعالی فرض علیکم الجمعه فمن ترکها فی حیاتی او بعد موتی استخفافاً بها او جحوداً لها فلا جمع الله شمله، و لا بارک له فی امره، الاّ و لا صلوه له، الا و لا زکوه له، الا و لا حجّ له، الا و لا صوم له، الا و لا برّله حتی یتوب.
خداوند نماز جمعه را بر شما واجب کرده هر کس آن را در حیات من یا بعد از وفات من از روی استخفاف یا انکار ترک کند خداوند او را پریشان میکند و به کار او برکت نمیدهد، بدانید نماز او قبول نمیشود، بدانید زکات او قبول نمیشود، بدانید حج او قبول نمیشود، بدانید اعمال نیک او قبول نخواهد شد تا از این کار توبه کند(1).
کسی خدمت رسول خدا ـ صلّی الله علیه و آله ـ آمد، عرض کرد یا رسول الله! من بارها آماده حج شدهام اما توفیق نصیبم نشده فرمود:
علیک بالجمعه فانّها حجّ المساکین.
برتو باد به نماز جمعه که حج مستمندان است. (اشاره به این که بسیاری از برکات کنگره عظیم اسلامی حج در اجتماع نماز جمعه وجود دارد(2).
۱. وسائل الشیعه، ج 5، ص 7، باب وجوب صلوه الجمعه، ج 28.
۲. همان مدرک، صفحهی 5، حدیث 17.